Caroline vertelt meer over de InTenZ opleiding
De volgende InTenZ-opleiding start op 7 november '22. IntenZ, dat is onze opleiding tot zorgkundige/verzorgende op maat van anderstaligen met taalniveau 2.1. Onze leerkrachten zetten zich 100% in om de cursisten zo goed mogelijk op te leiden en te begeleiden. Hoe gaat het er achter de schermen van deze opleiding aan toe? Wij vroegen het aan Caroline Moens, leerkracht woon- en leefklimaat en taalcoach bij Villers
Welke mensen vinden de weg naar de InTenZ-opleiding?
We merken dat er veel mensen zijn die graag in de zorg willen werken en willen starten met de opleiding tot zorgkundige/verzorgende, maar dit niet kunnen door hun taalniveau. De meest gemotiveerde kandidaten hebben trouwens in het land van herkomst al in de zorg gewerkt. Daarnaast zijn er ook die in België al werkervaring hebben in de logistieke sector en zo enigszins op de hoogte zijn van de functie en opleiding.
Op welke manier beïnvloedt het taalniveau de lessen?
Het verschil zit in de aanpak van de lessen. We besteden meer aandacht aan vakspecifieke woorden en gebruiken veel meer beeldmateriaal.
Waarin verschilt de InTenZ-opleiding van de reguliere opleiding?
Het InTenZ-traject duurt enkele weken langer, omdat we dan kunnen inzetten op taalondersteuning. Elke vakdocent krijgt enkele lesblokken extra. Zo kunnen we aan een trager tempo lesgegeven en kunnen we vakspecifieke woorden verduidelijken. We geven ook klassikaal taalcoaching, wat in de reguliere opleiding enkel gebeurt voor de anderstalige studenten. Als taalcoach ben ik ook aanwezig tijdens de lessen van collega’s om zo cursisten extra te ondersteunen in taal.
Krijgen de cursisten van de InTenZ-opleiding exact dezelfde leerstof?
De einddoelstellingen van de opleiding zijn dezelfde, dus de leerstof is dat ook. Het taalniveau heeft geen invloed op de inhoud van de lessen. De inhoud van de InTenZ-opleiding is identiek aan de reguliere opleiding.
Hoe ziet een doorsnee lesdag eruit?
Er zijn 2 lesblokken per dag van telkens 3,5 uur. We behandelen 2 vakken per dag. Elke leerkracht vult de lesinhoud zelf in. Tijdens de praktijklessen verzorging of woon- en leefklimaat oefenen we op de handelingen die nodig zijn bij een job als zorgkundige.
Per lesblok voorzien we een kwartier pauze. De lessen gaan 2 keer per week door in De Loodsen in Antwerpen, de andere dagen in het opleidingscentrum van Villers in Ekeren.
Wat is er zo leuk aan jouw job?
Ik kan als leerkracht woon- en leefklimaat heel praktisch werken met cursisten. Het is een vak dat dicht bij hen staat. Dit zorgt regelmatig voor fijne gesprekken over de onderlinge verschillen. Tijdens de kooklessen leer ik hen vooral gemakkelijke Belgische gerechten maken, maar er is ook altijd een les waarin cursisten zelf mogen kiezen wat ze maken. Dankzij de verschillende culturele achtergronden van onze cursisten, geeft dit altijd verrassende gerechten waar ook ik nog veel van kan leren. [lacht]
Als taalcoach is het dan weer leuk om met cursisten individueel te werken en om te ontdekken hoe ik hen het best kan helpen. Als ze dan - na een intens opleidingstraject - op stage vertrekken en ik hen tijdens een bezoek of evaluatie een grote sprong zie maken op taalvlak, maakt mij dat altijd blij.
Welke cursisten zullen je altijd bijblijven?
Veel cursisten blijven me bij, zeker als ik ze opnieuw tegenkom op de werkvloer. Diegenen die me nét iets vaker bijblijven, zijn de mensen die nog niet zo lang in ons land zijn. Zij leren de taal nog, maar zijn zo gemotiveerd! Wanneer zij dan afstuderen doet dat toch altijd iets extra met me dan bij de andere studenten.
Heb je nog een tip of advies voor mensen die graag de opleiding willen volgen?
Gewoon doen! Laat je vooral niet afschrikken door een eventuele taalachterstand of een anderstalige achtergrond. Je leert een tof beroep, je ontmoet andere mensen en je wordt maximaal ondersteund.En niet te vergeten: vaak hebben cursisten al een jobaanbieding nog voor ze afgestudeerd zijn!