Omgaan met Geestelijke Gezondheidsproblemen: Hoe ga je hier mee om?
Geestelijke gezondheidsproblemen zijn een alledaags gegeven voor het hele gezin. Het is dan ook belangrijk om hier voldoende over te praten en hulp voor in te schakelen. Daarom vinden wij het belangrijk om advies te geven over het omgaan met deze gezondheidsproblemen en hoe wij hier een belangrijke rol in kunnen spelen.
Erkenning en begrip
Het is belangrijk dat je begint met het erkennen van deze geestelijke aandoening. Dit is natuurlijk niet gemakkelijk maar al een hele goede stap in de goede richting. Daarna is het zaak van alles goed te begrijpen. Door jezelf te informeren over de aandoening en wat de symptomen zijn, help je jezelf om hier beter mee om te gaan.
Is er iemand in jouw omgeving die in deze situatie verkeert? Ook jij kan helpen! Door begrip te tonen en een veilige omgeving voor je medemens te creëren, zal deze individu zich al beter voelen. Vermijd dus zeker negatief taalgebruik, respecteer de grenzen die hij/zij stelt en toon sympathie voor de situatie waarin deze persoon zich bevindt.
Communicatie is key
Effectieve communicatie is van groot belang bij het omgaan met geestelijke gezondheidsproblemen. Door actief te luisteren en empathie te tonen, kan je een waardevolle bron van steun zijn. Het kan ook nuttig zijn om te zoeken naar de manier van communiceren die het beste voor deze persoon werkt, bijvoorbeeld ruimte geven voor stiltes of meer non-verbaal communiceren.
Creëer een routine en structuur
We raden je aan om een gestructureerde routine aan te houden in je leven. Dit kan je helpen met beter om te gaan met je mentale gezondheidsproblemen. Een dagelijkse routine kan meerdere positieve effecten hebben. Het kan je helpen met jezelf te verzorgen, je humeur stabiel te houden en stress te verminderen. Dit kan je op verschillende manieren invullen zoals hobby’s en vaste etensmomenten met gezonde voeding.
Probeer je niet te hard op te dringen bij de planning van deze persoon. Dit geeft het gevoel dat hij/zij gecontroleerd wordt, wat niet fijn is. Door zelf de baas te zijn over je eigen planning, ga je je ook automatisch sterker in je schoenen staan.
Zelfzorg voor de familie
Omgaan met geestelijke gezondheidsproblemen heeft niet enkel een impact op de persoon zelf maar ook op de andere familieleden. Het is belangrijk om ook voor zichzelf te zorgen en op tijd steun en hulp te zoeken. Zorg voor genoeg rust voor jezelf zodat je alles op een rijtje kan zetten. Het kan ook handig zijn om je aan te sluiten bij een supportgroep voor familieleden om hierover te praten. Door voldoende aan jezelf te denken, kan je ook een betere ondersteuner worden voor de persoon in kwestie.
Bij Gezinszorg Villers begrijpen we dat het omgaan met geestelijke gezondheidsproblemen thuis uitdagend kan zijn. Door erkenning, begrip, communicatie en de ondersteuning van thuiszorgmedewerkers kunnen we helpen om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren. Samen kunnen we gepersonaliseerde zorg bieden, zodat iedereen de kwaliteit van het leven kan ervaren.