5 tips om jouw baby beter te laten slapen

Heel wat piepjonge ouders staan te trappelen om ein-de-lijk te kunnen aankondigen dat hun baby de nacht heeft doorgeslapen. Maar zoals je vast al wel weet, is dit niet voor iedereen even snel het geval.

En hoewel het vooral aan jouw baby zal liggen wanneer dit zich eindelijk voordoet, kan je natuurlijk wél voor een omgeving zorgen die slapen, snurken en snoezelen des te meer in de hand werkt. Wij geven alvast vijf handige tips mee.

Erna nog vragen - of nu al nood aan een kraamverzorgende in huis? Contacteer ons gerust: dan kijken we samen op welke manier we jou het beste kunnen bijstaan. Tot snel?

#1 Een prikkelarme omgeving doet wonderen

En daar is die baby natuurlijk niet alleen in: wie slaapt er nu niet liefst in een ruimte waar alles veilig en comfortabel aanvoelt? Zorg daarom voor lichte en vriendelijke kleuren op de muren, zachtgele verlichting, verduisterende gordijnen en een prettige kamertemperatuur van maximum 18°C.

Denk er daarnaast ook aan om al het stimulerende speelgoed weg te halen tijdens dat dutje, zodat er zo weinig mogelijk afleiding is.

#2 Hou het voorspelbaar en veilig met een slaapritueel

Niets zo belangrijk voor jouw baby als een voorspelbaar slaapritueel: dat heeft hij/zij nodig om te begrijpen dat er niets engs is aan naar bed gaan, maar dat het zelfs erg fijn kan zijn. Rust en regelmaat zorgen voor een veilig gevoel bij je baby, waardoor hij/zij sneller en meer op’t gemak in slaap zal vallen.

Zorg daarom voor een vast en routineus bedtijdritueel, dat elke dag hetzelfde is - en ook ongeveer op dezelfde tijdstippen plaatsvindt. Denk aan een gezellig half uurtje, gevuld met wassen, voeden, boekje lezen en nog een liedje zingen wanneer het licht al uit is. Dit ritueel hoeft niets groots of langdurig te zijn, zolang het maar herkenbaar en vertrouwd aandoet.

#3 Een rustig avondprogramma

Een rustige en gezellige avond spenderen met je baby, dat zorgt ervoor dat hij of zij bedtijd sneller zal accepteren. Zorg voor de nodige quality time, maar vermijd spelletjes die (erg) prikkelen. Opteer liever voor wat snoezeltijd, een babymassage of een warm badje voor het slapengaan. Zeker dat laatste zou er ook voor zorgen dat je baby in grotere blokken doorslaapt. De moeite waard om te proberen, toch?

Verzorgster lacht naar baby

#4 Ga overdag op wandel

De frisse buitenlucht heeft, net zoals jij dat ook voelt, een zeer positief effect op je baby. Probeer daarom elke dag, minstens een half uurtje, op wandel te gaan met je baby. Een simpel toertje rond de blok is vaak al voldoende: de frisse lucht en het natuurlijke daglicht vertelt je baby dat het dag is - waardoor zijn of haar biologische klok de boodschap krijgt om wakker te blijven. Wanneer dat natuurlijke licht dan wegvalt, wanneer het dutjestijd is, bijvoorbeeld, zal je baby sneller slaperig worden.

Let er wel op dat je niet gaat wandelen wanneer je merkt dat je baby slaperig wordt. Tijdens die wandeling wil hij/zij tenslotte graag wakker blijven om alles te zien, waardoor hij/zij zal vechten tegen de slaap. Hierdoor maakt ie het stresshormoon cortisol aan, wat in slaap vallen nog moeilijker maakt - en er ook voor zal zorgen dat hij/zij minder lang doorslaapt. Plan je wandeling dus slim in, liefst minstens een uurtje voor bedtijd!

#5 Zorg goed voor jezelf, lieve mama en papa

Een baby kan maar zo gelukkig zijn als z’n mama en/of papa: die kleine wezentjes hebben tenslotte zéér actieve voelsprietjes, waardoor ze als geen ander de ‘sfeer’ van de ruimte kunnen aanvoelen. Of, met andere woorden: jouw baby heeft nood aan een mama of papa die goed voor zichzelf zorgt, de tijd neemt om tot rust te komen en zo gelukkig mogelijk is.

Neem daarom alle nodige me-time, geniet in een warm badje van dat gestolen uurtje rust, laat take-away komen of vraag aan familie en vrienden om even in te springen waar nodig. Enkel wanneer jij rust uitstraalt, zal je die ook kunnen doorgeven aan je baby wanneer hij/zij in slaap moet vallen.

En vraag je die nodige hulp niet graag aan familie of vrienden? Dan kan je natuurlijk altijd rekenen op de kraamzorg van Gezinszorg Villers. Wij staan je niet alleen bij in het huishouden, maar delen ook ons gouden advies wat de opvoeding van die kersverse baby betreft.

Vrouw kust één baby andere in arm

Onze kraamverzorgenden staan je bij

Heb jij een baby op komst - en ben je op zoek naar een paar helpende handen in huis? Dan zit je goed bij Gezinszorg Villers. Onze kraamverzorgenden weten als geen ander hoe ze jou als nieuwe mama en papa bij moeten staan - en delen met veel liefde al hun tips en tricks om jouw baby in slaap te sussen.

Meer weten over hoe dat werkt? Neem dan zeker contact op - en dan vertellen we je er alles over. Tot snel?

Meer weten over kraamzorg?

Wij helpen graag!