Gezinszorg Villers breidt werkgebied uit

We merken vandaag op dat het gros van de samenwerkingsverbanden binnen hulpverlening steeds meer vertrekt vanuit de ELZ’s (oftewel: ‘eerstelijnszones’: geografisch afgebakende gebieden, gevormd door één of meerdere gemeenten, aangestuurd door een zorgraad).

Deze betere afstemming op de ELZ’s is een positieve evolutie die we binnen alle organisaties in de thuiszorg merken - en wij als Gezinszorg Villers dus ook graag volgen.

Meer duidelijkheid, uniformiteit én financiële middelen

Het zorglandschap heeft nood aan meer duidelijkheid en uniformiteit. Het afstemmen op de ELZ’s zal zorgen voor een betere en vlottere samenwerking tussen diensten en organisaties - maar zal ook leiden tot zorg die beter op elkaar afgestemd is.

Daarnaast zorgde het VIA6 akkoord ervoor dat er meer financiële middelen vrijkwamen om personeel aan te werven, waardoor er een mogelijkheid ontstond om het grondgebied uit te breiden.

Teambuilding-verzorgenden

Een strategische uitbreiding

Zo gezegd, zo gedaan: we bekeken ons huidig grondgebied met een kritische blik - en merkten op dat Gezinszorg Villers enkel in ELZ Antwerpen Noord volledig actief was. Wat de andere ELZ’s betrof, ontbraken er vaak nog één of twee gemeenten om de volledige ELZ te coveren. Of, met andere woorden… er was nog wat werk aan de winkel.

We dachten strategisch na over de beste start voor een uitbreiding en kwamen tot een beslissing die ervoor zorgt dat we ons werkgebied vanaf vandaag beter kunnen afstemmen op de huidige ELZ’s.

Dsc 5280

Het resultaat: vier nieuwe teams

Door een uitbreiding naar Kalmthout, kunnen we bijna heel ELZ Noorderkempen verder helpen. Enkel Essen hoort nog niet tot ons gebied, maar zal mogelijk volgen in de toekomst. Door een uitbreiding naar Wommelgem, helpen we vandaag heel ELZ Antwerpen Oost. En door een uitbreiding naar Berchem, helpen we ook bijna heel ELZ Antwerpen Centrum. Linkeroever hoort daar vandaag nog niet bij, maar staat ook in de toekomstplannen.

Zoals eerder vermeld zijn we al actief in heel ELZ Noord-Antwerpen - en ook ELZ Voorkempen helpen we gedeeltelijk, uitgezonderd Zandhoven en Zoersel. In ELZ Antwerpen Zuid zijn we - voorlopig - nog niet actief.

Deze aanpassingen hebben concreet geleid tot de oprichting van vier nieuwe teams: Kalmthout, Wommelgem, Berchem en Ekeren Donk. De eerste drie hiervan zijn gevormd met de ELZ in het achterhoofd - en de vierde omwille van de praktische herverdeling binnen het reeds bestaande grondgebied.

Opleiding-verzorgende-1

Ook Diensten Villers wordt geïntegreerd in dit plan

Naast deze afstemming op de ELZ’s, gingen we ook verder nadenken over welke rol Diensten Villers hierin zou spelen - en nog concreter: hoe we deze afdeling beter konden laten aansluiten op onze gezinszorg. Vaak bleek dit team tenslotte op een heel apart eilandje te opereren, waardoor onderlinge afstemming dikwijls ontbrak.

Om dit op te lossen, kozen we ervoor om het team van Diensten Villers op te splitsen en te integreren in de teams van Gezinszorg Villers. Concreet betekent dit dat we onze huishoudhulpen verdelen over de vier nieuwe teams, waardoor we gemengde teams kunnen aanbieden.

We geloven we erin dat we door deze aanpassing een aantal verbeteringen in de werking kunnen beloven: een betere uitwisseling van de nodige informatie, een vlottere samenwerking tussen de teams en een snellere afstemming tussen de verschillende diensten. Op deze manier zal onze dienstverlening eenvoudiger, vlotter en beter worden - zodat we onze nummer één prioriteit des te beter kunnen behalen: de cliënt voorop zetten, in alles wat we doen.

1 Poetshulp sigridspinnox 5

Meer weten?

Heb je nog vragen over deze hervormingen en over wat dit concreet betekent voor jou? Of heb je zelf nog suggesties om onze dienstverlening te optimaliseren?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen: wij luisteren graag naar jou - en komen zo altijd tot de juiste zorg op maat.

Op zoek naar gezinszorg?

Wij helpen graag!