Voeding binnen ouderenzorg… hoe laat je ‘t smaken?

Gezinszorg Villers is jouw helpende hand bij de zorg voor jezelf - of iemand anders. Van kraamzorg tot ouderenzorg: wij helpen onze cliënten (opnieuw) te genieten van het leven. En wie ‘genieten’ zegt, die zegt vaak in eenzelfde adem ‘eten’.

Proeven. Watertanden. Smullen én smaken. We houden allemaal van gezellig tafelen, maar jammer genoeg is dit voor heel wat ouderen niet meer zo evident. Gelukkig weten onze verzorgenden hier wel raad mee! Wij legden ons oor te luister bij Caroline, leerkracht huishoudkunde die kookles geeft aan de cursisten tijdens onze opleiding. Zij deelde alvast enkele waardevolle tips…

Ga niet experimenteren als ze er niet naar vragen

Heel wat ouderen zijn nog niet erg vertrouwd met pasta, rijst of andere keukens. Ze houden graag vast aan hun aardappel-groenten-vlees-gewoonten: het is tenslotte wat ze altijd gekend hebben. En omdat we ervoor willen zorgen dat ze zich thuis, rustig en op hun gemak voelen, is het verstandig om respect te hebben voor de zaken die hen vertrouwd zijn.

Ga dus niet te veel experimenteren in de keuken - tenzij ze er specifiek naar vragen, natuurlijk!

Kies voor verse en goed gegaarde producten

We merken dat veel ouderen, vaak wegens een gebrek aan hulp of energie, vaak grijpen naar kant-en-klare maaltijden of voeding uit blik. Hoewel dit op tijd en stond natuurlijk geen ‘kwaad’ kan, zijn de voedingsstoffen in dit soort eten toch beduidend lager.

En omdat wij hen zoveel mogelijk kracht en energie willen geven, ijveren wij ervoor om een zo optimaal mogelijke opname van voedingsstoffen te bewerkstelligen. Enter: kraakverse producten, bomvol vitaminen. Zorg er wel altijd voor dat je verse groenten goed gaar zijn: dit vergemakkelijkt het eten en de vertering.

Kook daarnaast ook altijd met aandacht voor het behoud van al die voedingsstoffen. Kies voor stomen in plaats van koken, kook in weinig water, grill in plaats van bak, gebruik margarine en olie in plaats van boter, …

Verzorgende gaat naar de winkel

Vervang zout door andere smaakmakers


Ouderen hebben vaak last van smaakverlies, waardoor het verleidelijk is om wat meer zout en peper toe te voegen. Jammer genoeg is (te veel) zout schadelijk voor mensen met bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierproblemen, …

Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar andere manieren om een smaakvolle maaltijd op tafel te zetten. Geen probleem, hoor: er zijn zoveel verschillende opties! Denk bijvoorbeeld aan…

  1. Knoflook bevat bijzonder veel vitaminen, mineralen en antioxidanten, waardoor het kan helpen om ziekte te voorkomen. Bovendien zou knoflook helpen om vochtophoping te verminderen en problemen met hart en bloedvaten tegen te gaan.

  2. Zwarte peper bevat ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen, waardoor het na opname de weefsels zou helpen beschermen. Daarnaast werkt zwarte peper beschermend tegen een hoge bloeddruk en… is het gewoon erg lekker!

  3. Oregano bevat heel wat vitaminen en mineralen die een positieve invloed zouden hebben op je immuunsysteem. Daarnaast past het, net zoals zout, bij zo goed als elk gerecht.

  4. Kurkuma is nog zo’n heerlijke topper. Denk: antioxidanten, ontstekingsremmende eigenschappen én een bevordering van de vertering. En dat allemaal samen in één smaakvol jasje!

        Kook samen, niet alleen

        Luister naar elkaar - en ga regelmatig in overleg. Vraag wat ze (niet) lekker vinden en ga op zoek naar waar zij nood aan hebben. Zorg ervoor dat je hen kent en dat je alles over hun eetgewoonten weet: moeten ze een dieet volgen, hebben ze moeilijkheden bij het hanteren van bestek, hebben ze bepaalde voorkeuren, …

        Zorg ervoor dat ze niet het gevoel hebben dat ze betutteld worden, maar betrek ze in alles wat je doet. Enneuh… ‘het oog wil ook wat’, hé! Vergeet dat zeker niet: voorzie een mooie presentatie van de maaltijd die je op tafel tovert. Wanneer iemand voelt dat er met zorg aan een bordje gewerkt is, zal de honger des te meer gestimuleerd worden.

        Jpg2048 5886

        Hou rekening met tijdstippen

        Laat eten en drinken is eigenlijk voor niemand goed, maar zeker ouderen moeten hier extra op letten. Vaak merken we dat ze hier zelf al aandacht aan schenken, uit bijvoorbeeld angst voor incontinentie.

        Daarnaast raden we aan om de maaltijden goed te verspreiden. Begin bijvoorbeeld met een kommetje soep om 11u, serveer een uurtje later de warme maaltijd - en breng het dessert rond 16u. Zo zorg je ervoor dat maag en darmen rustig de tijd krijgen om alles te verwerken - en loop je minder kans op krampen als gevolg van overbelasting.

        Nog vragen over ouderenzorg? Contacteer ons.

        Zit je nog met vragen of bezorgdheden betreffende ouderenzorg? Kan je wel wat hulp in huis gebruiken - hetzij voor jezelf, hetzij voor iemand anders? Dan zit je goed bij Gezinszorg Villers. Wij steken een helpende hand toe waar nodig, zodat jij optimaal van het leven kan genieten. Aarzel niet om ons te contacteren voor een kennismakend gesprek.

        Nood aan ouderenzorg?

        Neem contact op!

        Hoe kunnen wij jou helpen?

        Bekijk nog meer van onze thuiszorgdiensten.

        Gezinszorg Villers, da's...

        • Ouderenzorg
        • Kraamzorg
        • Gezinshulp
        • Huishoudhulp
        Anneke zegt...
        "Mmmmm... elke keer wanneer ik weet dat Annemie komt koken, begint mijn buikje al te grommen. Da's elke keer tof om naar uit te kijken!"