Wat doen mantelzorgers?

Meer dan één op vier Vlamingen verleent zorg of biedt hulp op niet professionele basis. En dat cijfer stijgt alleen maar. Mantelzorgers zorgen voor een chronisch zieke of zorgbehoevende uit hun directe omgeving. Het zijn de reddende engelen van deze wereld die hun mantel leggen rond de mensen in hun directe omgeving die extra warmte en hulp kunnen gebruiken. Maar wat doen mantelzorgers nu juist?

Zorg dragen, onze natuurlijke reflex

Mantelzorger: het is een breed begrip. Denk maar aan de man die voor zijn vrouw zorgt, de moeder die zorg draagt voor haar kind met een beperking, de buurman die langskomt om in te springen bij verzorgende taken … Mantelzorgers zijn er al zolang als we bestaan, alleen kregen ze voordien nooit een naam. Zorgen voor elkaar was (en is nog steeds) een natuurlijke reflex. In onze huidige maatschappij draait iedereen maar door en er wordt maar weinig aandacht besteed aan deze verborgen helden. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Van wassen tot strijken

Het takenpakket van een mantelzorger varieert van persoon tot persoon. Dit is afhankelijk van de situatie van de zorgvragende. Sommige mantelzorgers nemen enkel huishoudelijke taken over. Kleren wassen en strijken, poetsen, boodschappen doen, eten klaarmaken, afwassen, rolluiken optrekken, … je kent ze ongetwijfeld wel. Anderen nemen ook persoonlijke verzorging op zich. Wassen, aan- en uitkleden, helpen bij eten of toiletbezoeken enzovoort.

Emotionele steun

Voor zorgvragenden is het niet altijd even evident om hulp te moeten vragen. Door omstandigheden zijn ze plots (of geleidelijk aan) afhankelijk van anderen. Vanzelfsprekende dagdagelijkse taken worden plots een uitdaging of zelfs onmogelijk. Dat is niet alleen fysiek maar ook psychologisch een hele last om te dragen. Daarom is emotionele steun essentieel. Ook hier komen mantelzorgers vaak op het toneel. Al is het maar door er gewoon te zijn, iemand gezelschap te houden of te luisteren. Weten dat je een schouder hebt, iemand om op terug te vallen: dat is vaak het medicijn tot emotionele genezing.

Administratieve ondersteuning

Een bijkomende taak die velen over het hoofd zien? Administratie! Het is een noodzakelijk kwaad waar niemand omheen kan. Deze administratieve rompslomp is bij hulpbehoevenden vaak nog uitgebreider dan bij anderen. Procedures voor premies, uitkeringen en hulpmiddelen vragen veel tijd en opvolging. Nog zo’n onmisbare taak die mantelzorgers vaak op zich nemen. Financieel beheer hoort daar in enkele gevallen ook bij.

Red de helden

Kortom: mantelzorgers doen meer dan verzorgen alleen. De tijd en energie die ze onvoorwaardelijk besteden aan de zorgvragenden is inmens groot. Uit onderzoek blijkt dat 42% van de mantelzorgers zich belast voelen. Af en toe moeten ook zij eens naar adem kunnen happen. Of wanneer mantelzorgers zelf in een moeilijke situatie terecht komen, moeten ze hulp kunnen krijgen bij hun taken. Wie redt de helden als ze zelf in nood zijn? Daar komt Gezinszorg Villers graag te hulp. Gezinszorg Villers biedt gezinszorgdiensten voor iedereen die het nodig heeft. Neem contact op en we helpen je graag verder.

Voordelen thuiszorg

  • Extra hulp bij persoonlijke verzorging, het huishouden, opvang van de kinderen en/of uitstappen

  • Bij Gezinszorg Villers mag je rekenen op een warme, persoonlijke zorg op maat

Heb je hulp nodig bij de zorg voor jezelf of iemand anders?

Neem contact op

Hoe kunnen wij jou helpen?

Bekijk nog meer van onze thuiszorgdiensten.

Gezinszorg Villers, da's ...

  • ouderenzorg
  • kraamzorg
  • gezinshulp
  • huishoudhulp
Ria zegt...
Ik werd na mijn voetoperatie zeer goed in de watten gelegd door de dames van Villers. Een pluim voor jullie geduld en jullie kookkunst!