Wat is kraamzorg?

Als aanstaande of kersverse ouders staan jullie voor een erg overweldigende periode in jullie leven. Gelukkig kunnen jullie rekenen op kraamverzorgenden, die deze periode iets makkelijker maken. Lees snel meer over wat kraamzorg precies inhoudt.

Wat is kraamzorg?

Of je nu voor de eerste, tweede, derde, … keer bevalt en je één of meerdere dagen in het ziekenhuis verblijft, de eerste weken thuis zijn altijd een beetje aanpassen. Daarom bestaat kraamzorg: da’s hulp die ouders krijgen bij de verzorging van hun baby. Met andere woorden: als je een beroep doet op kraamzorg, krijg je ondersteuning bij het thuiskomen na de bevalling.

Kraamzorg bestaat uit twee delen:

  • Medische ondersteuning van een vroedvrouw
  • Niet-medische begeleiding van een kraamverzorgende
Verzorgster lacht naar baby

Voor wie is kraamzorg?

Kraamzorg is gericht op mensen die binnenkort bevallen of net bevallen zijn, en hun gezin. Ben je geen nieuwe moeder, maar is dit je tweede (of derde) zwangerschap? Ook dan kan je rekenen op kraamzorg.

Een kraamverzorgende geeft nieuwe ouders nuttige informatie over de verzorging van hun pasgeboren kind en begeleidt hen met opvang voor oudere kinderen, hulp met huishoudelijke taken, en een luisterend oor voor de moeder.

Baby krijgt melk

Wat doet een kraamverzorgende?

De taken van een kraamverzorgende bestaan uit vier domeinen: zorg, huishouden, psychosociale hulp, en pedagogische hulp.

Zorg

Een kraamverzorgende ondersteunt jou in de verzorging van je baby. Dan gaat het bijvoorbeeld over de baby een badje geven, aan- en uitkleden, en luiers verwisselen. Daarnaast krijg je van de kraamverzorgende ook de nodige ondersteuning bij borstvoeding of flesvoeding (extra kussen, water, thee, flesjes reinigen,...), naveltje verzorgen, aan- en uitkleden. Mocht het nodig zijn, kan de kraamverzorgende jou ook helpen met je eigen lichaamsverzorging.

Psychosociale hulp

Daarnaast ondersteunt een kraamverzorgende jullie met psychosociale hulp. Je krijgt een luisterend oor, hulp bij de ontvangst van kraambezoek, en tips over wat je best wel en niet doet bij de verzorging van je baby.

Pedagogische hulp

Ook op pedagogisch vlak draagt een kraamverzorgende bij. Wanneer jij druk bezig bent met je nieuwe baby, kan de kraamverzorgende de rest van je gezin opvangen, andere kinderen naar school brengen, en spelletjes of huiswerk begeleiden.

Huishouden

Een kraamverzorgende kan ook een aantal huishoudelijke taken van jou overnemen, zoals koken, afwassen, en boodschappen doen. Zo krijgen jullie meer tijd om voldoende uit te rusten en te wennen aan jullie nieuwe gezinssamenstelling.

Vrouw houdt baby vast

Wat is het verschil tussen een kraamverzorgende en een vroedvrouw?

Taken van een kraamverzorgende

De belangrijkste taak van een kraamverzorgende is om jullie te ontlasten op verschillende vlakken en jullie op weg te helpen naar zelfstandig ouderschap. Die taken staan hierboven opgelijst.

Taken van een vroedvrouw

Een vroedvrouw biedt medische ondersteuning bij de zorg voor moeder en kind. Ze werkt samen met andere zorgverleners, zoals je arts, kraamverzorgende en verpleegkundige.

Dit zijn de belangrijkste taken van een vroedkundige:

  • Medische ondersteuning van de moeder
  • Geeft advies en begeleiding bij borstvoeding
  • Biedt psychologische ondersteuning (bv. bij vermoeidheid, minder goed voelen)
  • Geeft advies en ondersteuning rond lichamelijke ongemakken (bv. bekkenpijn, spataders)
  • Voert fysieke controles uit bij de moeder (o.a. van baarmoeder, bloedverlies, ev. knipje of scheurtje, bloeddruk, naad van keizersnede)
  • Geeft informatie over anticonceptie
  • Begeleiding van de baby
  • Geeft advies en ondersteuning bij verzorging en voeding
  • Voert fysieke controles uit bij de baby (o.a. gewichtsevolutie, voedingspatroon, navel, geel zien)
  • Geeft informatie over slaapritme van de baby en advies bij huilen of onrustig zijn
  • Doet de hielprik als je thuis bent bevallen, of naar huis ging na een kort ziekenhuisverblijf
  • Een vroedkundige kan tot negen keer zelfstandig langskomen bij jou thuis, tot één jaar na de geboorte. Indien medisch nodig, kan die nog meer langskomen — dat gebeurt op voorschrift van een arts.

    Tip: voor een vroedvrouw kan je terecht bij de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV).
Vrouw leest boek

Hoe lang duurt kraamzorg?

Wil je een beroep doen op kraamzorg? Wees er dan snel bij. Je kan kraamzorg aanvragen vanaf maand 6 van de zwangerschap.

Je kan onze kraamzorg inschakelen vanaf twee maanden voor de bevalling, tot acht weken na de geboorte van je kind, of tot acht weken na ontslag uit het ziekenhuis. Of langer, indien nodig.

Hoeveel kost kraamzorg?

De kostprijs van kraamzorg is afhankelijk van jullie netto inkomen en gezinssamenstelling. Hoe lager het inkomen, hoe goedkoper de zorg. Da’s maar eerlijk, lijkt ons.

Kraamzorg
wordt door heel wat hospitalisatieverzekeringen volledig of gedeeltelijk terugbetaald. Ook mutualiteiten voorzien een tegemoetkoming. Als je kraamzorg aanvraagt, vraag dan dus zeker aan jouw verzekeraar en mutualiteit of ze je financiële steun aanbieden.

Is kraamzorg wettelijk verplicht?

Kraamzorg is een recht, en dus niet wettelijk verplicht.

Als nieuwe ouders kunnen jullie een beroep doen op kraamzorg om de eerste weken na de bevalling een extra paar handen in huis te hebben, maar dat is niet verplicht. Jullie beslissen uiteindelijk zelf of jullie nood hebben aan kraamzorg of niet.

Hoe vraag ik kraamzorg aan bij Gezinszorg Villers?

Als je kraamzorg aanvraagt bij Gezinszorg Villers, kan je rekenen op hulp tussen 8u en 20u. Die hulp komt in blokken van 2, 3, of 4 uur. Ook in het weekend en op feestdagen staan onze kraamverzorgenden voor jou en je gezin klaar.

Vooraf regelen we een vrijblijvend huisbezoek, waarbij we even met jullie komen praten om jullie behoeften in kaart te brengen.

Wil jij kraamzorg aanvragen of meer informatie krijgen over onze diensten? Neem dan snel contact op.

Op zoek naar kraamzorg?

Wij helpen graag!