Stimulerende activiteiten voor personen met dementie

De diagnose dementie vraagt veel. Veel geduld, veel begrip en veel energie - zowel van de persoon met dementie als van iedereen in zijn of haar directe omgeving. Je staat voor grote veranderingen in je dagelijkse omgeving, waardoor je je snel zal moeten leren aanpassen. Belangrijk hierbij is dat je altijd rekening houdt met de belevingswereld van de persoon in kwestie.

Wij geven enkele handige tips mee om je hierbij te helpen. En heb je toch het gevoel nog extra hulp te kunnen gebruiken? Aarzel dan niet om ons te contacteren: wij staan voor je klaar.

Vijf behoeften om te vervullen

Thomas Kitwood is een Amerikaans psychogerontoloog en grondlegger van het concept ‘dementia care mapping’. Dit is een onderbouwde observatiemethode, gericht op kwaliteit van zorg voor mensen met dementie. Kort samengevat, bespreekt deze methode de behoeften en verlangens waaraan voldaan moet worden in zorg voor personen met dementie.

Comfort

De kans is groot dat de patiënt zich angstig, onveilig en/of alleen voelt. Bied daarom voldoende comfort, troost en bemoediging. Laat voelen dat ze niet alleen zijn op een warme en geruststellende manier.

Identiteit

De patiënt verliest beetje bij beetje het zicht op wie ze zijn of waren. Vertel hen regelmatig wie ze zijn en waar ze goed in zijn. Probeer de link met het verleden zo strak mogelijk aan te houden.

Gehechtheid

Patiënten weten niet altijd wat er gaande is of waar ze zijn. Ze voelen zich dus gedesoriënteerd en onveilig. Laat hen merken dat ze bij jou veilig zijn, dat jij hun vertrouwde plek/persoon bent.

Bezigheid

Omdat de patiënt vaak niet meer mee is met alles, kan hij/zij het gevoel krijgen niet meer nuttig te zijn. Geef hen dingen om handen en maak duidelijk dat ze nog steeds een grote meerwaarde bieden in jouw/het leven.

Deel uitmaken van iets groters

Iedereen wil deel uitmaken van een groter geheel, maar dat wordt moeilijk wanneer je jezelf - of het grotere geheel - niet meer herkent. Zorg er daarom voor dat ze zich welkom voelen in jouw sociale omgeving, maak hen duidelijk dat ze nog steeds belangrijk onderdeel uitmaken van jouw leven, groep, familie, gezin, ...

Verzorgster en man met boek

Vijf activiteiten om samen van te genieten

Er wordt vaak gedacht dat het moeilijk is om mensen met dementie nog te kunnen entertainen, maar niets is minder waar! Er zijn heel wat fijne activiteiten die jullie samen kunnen ondernemen - en waar beide partijen oprecht plezier aan zullen beleven. Wij geven enkele ideeën mee.

Muziek is magisch

Een statement dat eigenlijk voor iedereen geldt! Mensen met dementie herinneren zich muziek het langste. Probeer daarom uit te vissen wat de favoriete liedjes waren van de persoon in kwestie: van wie was hij/zij vroeger grote fan? Probeer reactie uit te lokken door verschillende liedjes op te zetten en de reactie goed te peilen. Je zal ervan verschieten hoeveel leven in huis er wederkeert door een streepje goedgekozen muziek!

Verhalen slepen je mee

Was hij/zij vroeger een fervent lezer en liefhebber van alles literatuur? Dan is het een goed idee om hem/haar terug mee te nemen in één van hun favoriete verhalen. En lukt lezen niet meer even goed als vroeger? Dan kan je ook altijd opteren voor de magie van het luisterboek!

Bewegen stimuleert de hersenen

Echt waar! Beweging en sport zorgt voor verbeterde doorbloeding van onze hersenen, voor een toename van neurotransmitters en voor een toename van BDNF (een belangrijke stof voor het overleven van neuronen). En het is vooral die laatste eigenschap die zo cruciaal is. Deze toename speelt een belangrijke rol bij herstelprocessen in hersenen, voornamelijk in de hippocampus. En laat dat nu net de plek zijn die verantwoordelijk is voor informatieverwerking - en dus gevoelig is aan vergeten!

Probeer daarom een beetje yoga of andere ochtendgymnastiek te integreren. Da’s niet alleen gezellig om samen te doen, maar heeft ook nog eens positieve gevolgen op onze grijze massa!

Spelletjes uit het verleden voor plezier in het heden

Je zou het misschien niet denken, maar voor veel mensen met dementie is het nog perfect haalbaar om gezelschapsspelletjes te spelen - met name degenen die ze vroeger dikwijls speelden. Test verschillende spelletjes uit om te testen wat (niet) haalbaar is. Voor de ene is dat Levensweg, anderen kunnen dan weer perfect nog dammen.

Creatief of culinair aan de slag

Het is bewezen: dingen creëren heeft een positieve invloed op het prestatievermogen van je hersenen. Dat effect zou ontstaan omdat cognitieve en motorische processen samenwerken. Probeer dit dus blijvend te stimuleren door samen creatief aan de slag te gaan! Dat kan je doen door te schilderen, iets te knutselen of… samen in de keuken aan de slag te gaan: ook koken is tenslotte creëren! En… je kan erna dan ook nog eens samen gezellig tafelen. Win-win!

Hulp nodig?

Gezinszorg Villers staat voor je klaar. Wij helpen je tenslotte met veel warmte waar nodig, zodat ook jij even rust kan nemen wanneer nodig. Contacteer ons snel - en dan gaan we samen op zoek naar de perfecte oplossing op maat.

Charlotte zegt...
Mama entertainen, dat was niet meer altijd even gemakkelijk. Gelukkig staat onze verzorgende mij daar goed in bij. Nu hebben we allebei terug evenveel plezier als vroeger!

Nood aan ouderenzorg?

Neem contact op!

Hoe kunnen wij jou helpen?

Bekijk nog meer van onze thuiszorgdiensten.

Gezinszorg Villers, da's...

  • ouderenzorg
  • kraamzorg
  • gezinshulp
  • huishoudhulp
Melissa zegt...
Mijn kraamverzorgende heeft eindeloos geduld. Ze is een engel met onze baby - maar verzorgt evengoed mama, papa en grote zus. Wat een luxe!