Collega aan het woord: Martine schakelde van gezinszorg naar kraamzorg

Vandaag spreken we met Martine: een doorwinterde collega en vertrouwd gezicht bij Gezinszorg Villers. Bijna twintig jaar geleden startte ze in gezinszorg, vandaag maakt ze deel uit van ons vast team kraamverzorgenden. Benieuwd waarom ze de switch maakte en hoe haar dagen eruitzien? Lees dan zeker verder!

Hoi Martine! Hoe kwam jij terecht bij Gezinszorg Villers?

Wel, achttien jaar geleden vond ik bij mezelf de nood om aan iets nieuws te beginnen. Ik had tot dan altijd in de verkoop gestaan, maar ik miste… iets. Ik ging dus op zoek naar een nieuwe job die ik kon combineren met mijn eigen gezin én die me jobzekerheid bood.

Ik belandde uiteindelijk bij een vacature als gezinsverzorgende bij Gezinszorg Villers en besloot de sprong te wagen. Ik solliciteerde, volgde met veel plezier de opleiding en maakte binnen geen tijd deel uit van het team. Zowel de job als de cultuur binnen Gezinszorg Villers vond ik meteen fantastisch - en ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze!

Martine zegt...
"Zowel de job als de cultuur binnen Gezinszorg Villers vond ik meteen fantastisch - en ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze!"

Waarom maakte je de switch naar kraamzorg?

Ik heb mijn job als gezinsverzorgende altijd héél graag gedaan. Maar na een bepaalde periode begon ik het gevoel te krijgen dat ik vastzat in het patroon dat daarbij komt kijken. Ik voelde dat ik nood had aan een nieuwe uitdaging, maar dan wel nog steeds bij Gezinszorg Villers: ik wou tenslotte niet weg bij de organisatie!

Tot ik dan uiteindelijk zag dat er een vacature openstond bij kraamzorg. Toen ik dit thuis besprak, zei mijn dochter meteen dat dit écht iets voor mij was. Die bevestiging was voor mij voldoende: ik solliciteerde enthousiast en mocht, na een extra opleiding, aan de slag.

En die opleiding was nodig, trouwens: voordien zorgde ik voornamelijk voor bejaarden en zieken, wat toch een andere manier van zorgen is dan voor mama’s en baby’s. De opleiding hielp me de omschakeling snel te maken - en transformeerde me in geen tijd tot kraamverzorgende.

Kraamzorg verzorgende met baby

Wat houdt jouw job precies in?

Je taak als kraamverzorgende begint altijd hetzelfde: bij de kennismaking. Je komt dan bij mama en papa binnen, stelt jezelf voor en vertelt wat je allemaal kan doen om hun leven te vergemakkelijken: vaak weten ze nog niet écht wat ze van je kunnen verwachten, dus het is slim om dit meteen even te bespreken.

Vervolgens ga je aan de slag. Als kraamverzorgende is het belangrijk om eerst te observeren: hoe werkt het huishouden, wat zijn de gewoontes, waar kunnen we bijspringen, welke tips & tricks kunnen mama en papa gebruiken, enzovoort.

Het is belangrijk om snel het vertrouwen te winnen: enkel zo kan je een band opbouwen met de ouders. En die band is cruciaal. Deze zorgt er tenslotte voor dat mama en papa tot rust komen, dat ze vertrouwen krijgen in hun eigen capaciteiten, dat de borstvoeding op gang komt, enzovoort. Naast de specifieke kraamzorg, nemen wij daarom ook wat andere taken op ons. We doen eventueel boodschappen, koken, nemen de zorg voor de andere kinderen in het gezin op ons en houden het huishouden draaiende.

Zeker in tijden van corona komen de mama’s redelijk snel naar huis na de bevalling, wat kan zorgen voor stress en onzekerheid. Het is dan onze taak om deze thuiskomst zo vlot mogelijk te laten verlopen en alles wat kunnen overnemen, over te nemen. Ons doel: zorgen dat mama en papa maar één ding moeten doen: samen hun baby leren kennen.

Gezinshulp en kraamzorg

Wat is het favoriete deel aan jouw job?

Voor die kleine baby’tjes zorgen, natuurlijk! (lacht) Maar dat terzijde, vind ik het ontzettend veel voldoening geven om de mama’s en papa’s zaken bij te leren - en hen dan te zien groeien in hun ouderschap. Da’s echt, oprecht, fantastisch om te mogen observeren.

Zo zie je regelmatig heel wat onzekerheid bij papa’s wanneer ze hun baby moeten wassen of aankleden: die grote handen bij zo’n kleine baby, dat blijkt keer op keer spannend. (glimlacht)

En daar kom ik dan bij kijken. Ik geef ze handige tips mee om deze taakjes comfortabeler te maken - zowel voor baby als voor papa. Deze kleine tips doen vaak wonderen voor hun zelfvertrouwen - en dat is eigenlijk het belangrijkste als nieuwe ouder: zeker zijn, of worden, van jezelf.

Wil je nog iets meegeven aan Gezinszorg Villers?

Ik vind het ontzettend fijn om te werken bij Gezinszorg Villers: het vertrouwen in het team, de onderlinge sfeer, … het zit gewoon allemaal goed! Daarnaast wordt er echt gekeken naar die passie voor zorg die in je DNA moet zitten: dat heeft élke collega en dat merk je ook aan de sfeer in huis. (glimlacht)

Ook werken bij Villers?

Ontdek de vacatures!