Handige tips bij een revalidatie

Revalideren kan een lang aanslepend proces vol frustraties zijn. We zijn als mens zo gemaakt dat we altijd zo snel mogelijk de draad willen oppakken. Maar dit is niet altijd de meest verstandige oplossing. Wij bieden je alvast met plezier enkele tips aan hoe je het best met een revalidatie kan omgaan.

Rust, rust en nog eens rust

Eén van de belangrijkste aspecten van het revalidatieproces is rusten. Je moet meer dan voldoende rust nemen om je herstelproces te bevorderen. Wanneer je te weinig rust neemt, ga je al snel je lichaam forceren en gaat je herstelproces veel langer duren. Dit komt omdat je lichaam nog onvoldoende hersteld is terwijl je al handelingen gaat uitvoeren die je nog niet aankunt.

Forceer niets

Mag je beginnen met oefeningen doen om je spieren te herstellen? Top nieuws! Hou er wel rekening mee dat je vanaf nul terug moet heropbouwen. Stel dus geen te hoge verwachtingen en pak alles stap voor stap aan.

Probeer niet meteen te grote stappen te nemen. Dit zou wel eens kunnen tegenslaan en dit kan langer duren dan dat je het rustig aandoet. Het belangrijkste is nog altijd dat je leert luisteren naar je lichaam. Wanneer je lichaam aangeeft dat een bepaalde beweging of oefening nog te vroeg is om uit te voeren, forceer dan zeker niets en probeer het op een later moment nog eens.

Stel realistische doelen in

Het is belangrijk dat je per fase van je revalidatie realistische doelen stelt. Meteen hoge doelen stellen heeft geen nut. Wanneer je vandaag beslist om te beginnen met lopen, ga je morgen nog geen marathon kunnen lopen. Start eerst met een paar kilometer en bouw zo stelselmatig op. Dit geldt ook bij het revalidatieproces. Zoals eerder gezegd moet je kleine stappen nemen om grotere doelen in de toekomst te bereiken.

Doe de aangeraden oefeningen

Bij het begin van je revalidatie krijg je vaak oefeningen die je ook thuis zal moeten uitvoeren. Het is noodzakelijk om deze regelmatig op de juiste manier uit te voeren. Dit zal je spieren aansterken en je mobiliteit verbeteren.

Vraag om hulp

Het laatste dat je moet doen, is jezelf forceren. Daarom is het handig om hulp aan de mensen rondom je en van onze professionelen te vragen. Tijdelijke hulp inschakelen is totaal geen schande. De werknemers bij Gezinszorg Villers staan met plezier voor je klaar om je bij te staan tijdens het revalidatieproces.