Collega aan het woord: Caroline is taalcoach én voedingskundige bij Gezinszorg Villers
Caroline maakt al zeven jaar deel uit van het warme Villers-team. Ze begon bij ons als leerkracht woon-en leefklimaat en had daarvoor al enkele jaren ervaring als leerkracht huishoudkunde in het onderwijs achter zich.
Met een pedagogisch diploma in de rugzak én een passie voor zorg, voeding en taal, bleek ze al snel een onmisbare aanwinst in ons team. Wij vroegen haar om een woordje uitleg te geven over de job - en alle taken die ze bij ons opneemt (en dat zijn er wel wat!). Hier gaan we!
Hoi Caroline! Vertel eens: wat houdt jouw job zoal in?
Wel, een hele hoop! (lacht). Vandaag geef ik woon- en leefklimaat, stagebegeleiding, coaching van cursisten, ben ik taalcoach voor anderstaligen bij Gezinszorg Villers en Diensten Villers én neem ik sinds kort ook de rol van preventieadviseur op.
Voor al deze taken heb ik voornamelijk contact met mijn collega’s. Af en toe geef ik coachings op de werkvloer zelf: dan kom ik wel in contact met de cliënt, maar over het algemeen ben ik eerder intern actief. Iedereen binnen Villers kan mijn hulp inroepen voor taalcoaching, maar meestal zijn dit werknemers met een andere moedertaal.
Waarom koos je voor een job als taalcoach?
Ik kom uit het onderwijs - en had toen eigenlijk al een passie voor taal. Ik was binnen mijn lesmateriaal altijd op zoek naar manieren om de lesinhoud te vereenvoudigen en beter verstaanbaar te maken.
Toen dan vanuit Villers de vraag kwam om ook de rol van taalcoach op te nemen, heb ik daar dus niet lang over moeten nadenken. Vandaag baseren we ons op specifieke VDAB trajecten - maar geef ik daar mijn eigen draai aan. En dat werkt! (glimlacht)
Concreet zorg ik ervoor dat cursisten die taalarm zijn - en dus niet altijd per se anderstalig - zich toch goed staande kunnen houden op de werkvloer. Ik geef geen Nederlands zoals een ‘echte’ leerkracht, maar ik ga mee op zoek naar hoe ze de taal binnen de opleiding goed kunnen leren begrijpen.
Daarvoor bedenk ik verschillende scenario’s om op in te spelen, zowel schriftelijk als mondeling. Daarnaast voorzie ik bijvoorbeeld ook schriftjes met tekeningen van de materialen die vaak voorkomen, aangevuld met woordenlijsten met vaktermen. Vaak vergezel ik hen op de werkvloer en help ik hen briefjes schrijven naar cliënten.
Wat houdt de job ‘voedingsdeskundige’ precies in?
Naast taalcoach, ben ik dus ook voedingsdeskundige binnen Villers. Ik geef theorielessen, praktijklessen in de keuken én workshops over specifieke diëten.
De ‘gewone’ lessen gaan voornamelijk over het onder de knie krijgen van onze basiskeuken - gecombineerd met wat onze cliënten nodig hebben. Vaak richten we ons hier iets meer op ‘ouderenkeuken’ en de eisen en verwachtingen die daar regelmatig bij komen kijken. Op het einde van de lessen, verwachten we dat de cursisten een smakelijk driegangenmenu kunnen neerzetten.
De workshops gaan in de diepte op één bepaald onderwerp: budgetkeuken, vegetarische keuken, specifieke dieeteisen, … Tijdens zo’n workshop gaan we 3,5u intens aan de slag: ik geef informatie, handige tips en daarna maken we samen een aantal gerechten.
Wat is voor jou het mooiste deel aan je job?
Om mee te beginnen, is dat natuurlijk het feit dat ik elke dag opnieuw met mijn grote passies bezig mag zijn. Maar daarnaast is het voornamelijk de regelmatige afwisseling tussen al deze passies!
Ik mag zo ontzettend veel verschillende dingen doen en krijg zoveel verantwoordelijkheid… da’s echt heel plezant. Werken voor een bedrijf dat duidelijk zoveel vertrouwen heeft in jou en jouw skills, dat kan ik iedereen aanraden! (lacht)
Heb je nog een boodschap voor Gezinszorg Villers?
Zeker! Naast het feit dat het ‘gewoon’ een erg fijne werkgever is, vind ik het vooral ontzettend knap dat Villers aan iedereen kansen wil geven.
Ongeacht wat je ervoor deed, ongeacht welk diploma je in handen hebt. Bij Gezinszorg Villers wordt de mens altijd voorop gezet - zowel cliënt als collega. En dat vind ik zalig. (lacht)