Collega aan het woord: Thijs proefde van verschillende functies binnen Gezinszorg Villers

Vandaag spreken we met Thijs Soenen, één van de weinige mannelijke collega’s binnen Gezinszorg Villers. Maar dat is nu niét wat hem zo speciaal maakt. Wat dan wel, vraag je? Het feit dat deze fantastische collega al heel wat watertjes heeft doorzwommen binnen de organisatie - en hierdoor als geen ander doordrongen is van de werking binnen Gezinszorg Villers.

Thijs werkte in de afgelopen tien jaar als wijkverantwoordelijke in Brecht en Wijnegem, als intaker (inclusief huisbezoeken), als permanentiemedewerker, viel in als verantwoordelijke van de dienstencheques, leidde het weekendwerk-team én promoveerde recent tot coach.

Hoi, Thijs! Waarom koos jij voor Gezinszorg Villers?

In eerste instantie kende ik de organisatie al via mijn opleiding: ik mocht er mijn stage doen en proefde zo voor het eerst van een job in de thuiszorg. De manier van werken, vanuit de verschillende wijkhuizen, sprak me meteen aan: hierdoor wordt een eigen manier van werken, inclusief eigen inbreng én verantwoordelijkheden, op fijne wijze gestimuleerd.

Daarnaast was ik ook enthousiast over de begeleiding die ik tijdens mijn stage kreeg. Na mijn opleiding belandde ik kort ergens anders, maar tien jaar geleden kreeg ik via via een vacature als wijkverantwoordelijke doorgestuurd. Door mijn goede stage-ervaring moest ik hier niet lang over nadenken: ik solliciteerde, werd aangenomen… en tien jaar verder zit ik hier nog altijd - met minstens evenveel goesting!

Thijs zegt...
"De Villers-manier van werken sprak me meteen aan: een eigen manier van werken wordt op fijne wijze gestimuleerd."

Waarom koos je voor een carrière in de thuiszorg?

Voor ik bij Gezinszorg Villers terecht kwam, was ik werkzaam in een vrij zakelijke omgeving. Ik merkte al snel dat dit niets voor mij was, waardoor de sprong naar thuiszorg geen moeilijke beslissing was.

Niet alleen sprak de sector an sich me meer aan, maar ik merkte al snel dat ik er veel meer voldoening aan overhield: mensen thuis verzorgen en verder helpen, da’s waar ik gelukkig van word.

Verzorgster en vrouw breien

Wat houdt jouw job precies in?

Mijn huidige job als coach houdt in dat ik de begeleidende personeelsleden aanstuur die werken op de permanentie en het intaketeam, alsook de omkadering van de dienstencheques en de medewerkers van het onthaal.

Dit is momenteel het grootste deel van mijn takenpakket, maar zal binnenkort nog aangepast worden. Ik heb deze job nog maar zeer recent, dus er moet nog veel uitgeklaard worden. Spannend! (lacht)

In deze job heb ik minder contact met de cliënt dan in mijn vorige functies: toen ik nog huisbezoeken deed, bijvoorbeeld, had ik dagelijks cliëntencontact, waar ik altijd veel plezier uit haalde.

Ik ga dit natuurlijk wel missen, maar ik kijk ontzettend hard uit naar de toekomst: nu mag ik er tenslotte op een heel andere manier mee voor zorgen dat de organisatie blijft draaien. En hoewel dat niet één-op-één ‘zorgen’ zal zijn, doe ik dat nog altijd wel onrechtstreeks door mijn functie goed uit te oefenen. En dat is het belangrijkste!

Verzorgster geeft man medicatie

Wat is jouw favoriete deel van de job?

Momenteel ligt dat bij het écht leren kennen van de mensen in mijn teams - op een heel andere manier dan ik gewend ben. Ik werk al tien jaar samen met sommigen van hen, zonder hen écht goed te kennen.

Nu kunnen we mekaar meer in de diepte ontmoeten. Ik vind het zalig om als coach te ontdekken wat hen drijft, wat er in hen leeft, wat voor hen belangrijk is in de job.

Hoe is het als man in een ‘vrouwensector’ te werken?

Goh, ik ben dat ondertussen al zo gewend, dat ik het eigenlijk niet meer echt opmerk. Ik zou het natuurlijk wel fijn vinden dat hier eventueel meer een evenwicht in zou komen - en vraag mezelf soms wel af hoe het precies komt dat deze sector als zo ‘vrouwelijk’ wordt ervaren.


Maar hoe dan ook, ben ik het al gewend sinds mijn studies - en heb ik er geen klachten over! (lacht)

Jelka wandelt met Antoine

Wil je nog iets meegeven aan Gezinszorg Villers?

Zeker! Een van de meest unieke zaken binnen ons bedrijf is de persoonlijke manier van werken. Er wordt naar iedereen geluisterd, en iedereen wordt uitgenodigd om te spreken.


Deze feeling, in combinatie met het zeer lokale karakter, is iets wat ik van onschatbare waarde vind - en waarvan ik hoop dat het nooit zal verdwijnen!

Ook deel uitmaken van het Villers-team?

Ontdek de vacatures!