Het babbeltje: de grootste meerwaarde in thuiszorg - ook bij Gezinszorg Villers!

Knack publiceerde onlangs een interessant artikel over eenzaamheid in de thuiszorg. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de thuiszorgcliënten in Vlaanderen sterke sociale eenzaamheid ervaart.

Vervolgens werd er gesproken over initiatieven die deze eenzaamheid kunnen verlichten - iets waar ook gezinszorg Villers dagdagelijks mee bezig is.

Kijk maar naar onze kerstcampagne, bijvoorbeeld. Maar dat is natuurlijk niet alles wat we doen. Want waar we het meest op inzetten? Dat dagdagelijkse ‘babbeltje’ waar velen van onze cliënten zo dol op zijn.

“Die babbel vind ik één van de belangrijkste onderdelen van mijn job”

We spraken hierover met Sanne, één van de thuisverzorgenden bij Gezinszorg Villers. Zij vond het ontzettend belangrijk om dit artikel te delen, zowel met onze cliënten als met vrienden en familie uit hun omgeving. Dit is wat ze ons vertelde!

“Vaak wordt dat babbeltje, één van de belangrijkste onderdelen van onze job, een beetje ondergewaardeerd door buitenstaanders.

Vaak krijgen we de reactie “Ja, jouw job is toch gemakkelijk? Gewoon wat babbelen met de mensen!”. En hoewel dit mijn favoriete deel van mijn job is, vind ik ‘gemakkelijk’ toch een beetje kort door de bocht. Vaak vraagt dit onderdeel net heel veel energie en emotie. Soms is je cliënt bijvoorbeeld een familielid verloren - en bieden wij een luisterend oor en een schouder om op te steunen. Vaak ziet de cliënt zijn of haar eigen familie zelden of nooit, waardoor die babbel des te belangrijker wordt.

Die babbeltjes zijn noodzakelijk om een hechte band te creëren met onze cliënt. Ze vertellen ons over hun leven, ventileren over hun zorgen, luchten hun hart, tonen hun verdriet, … Vaak zien we hen opfleuren tijdens een bezoekje, waardoor elke keer opnieuw het belang van die ‘gemakkelijke’ babbeltjes duidelijk wordt. Ik vind het héél belangrijk om iedereen hier bewust van te maken, om hier zelf ook moeite in te (durven) steken.”

Meer weten over wat thuiszorg kan betekenen voor ouderen?

Lees dan zeker het Knack-artikel voor wat meer duiding, maar je kan hiervoor natuurlijk ook altijd bij ons terecht. Wij vertellen je graag wat meer over onze ouderenzorg - en over hoe wij elke dag een betekenisvol verschil durven maken. Samen tegen eenzaamheid!

Nood aan ouderenzorg?

Neem contact op!

Hoe kunnen wij jou helpen?

Bekijk nog meer van onze thuiszorgdiensten.

Gezinszorg Villers, da's...

  • Ouderenzorg
  • Kraamzorg
  • Gezinshulp
  • Huishoudhulp
Regine zegt...
"Elke keer wanneer ik weet dat Annemie langskomt, weet ik dat we gezellig gaan tetteren. Dat vind ik zo plezant!"