Zorgen voor elkaar: Samenleven met beperkingen

Leven met een beperking is niet simpel. Maar leven met iemand met een beperking in je naaste omgeving, is ook geen gemakkelijke situatie. Je wilt er voldoende voor deze persoon zijn en hulp aanbieden. Maar wat zijn dingen dat je kan doen en wat laat je best achterwegen? Wij geven je graag wat advies mee.

Communicatie is key

Het is heel belangrijk om open te communiceren met de persoon in kwestie. Je wilt altijd gezien worden als een gelijk persoon met een eigen mening, ook al heb je een handicap. Praat dus niet enkel met een begeleider over de situatie en wat er te doen valt, maar communiceer vooral onderling met hem. Zo voelt hij zich minder in het hoekje ‘invalide’ geplaatst maar gewoon als een persoon zoals een ander.

Luister ook zeker naar de behoeften en wensen van je dierbare met een beperking, en respecteer hun stem. Communicatie kan variëren, afhankelijk van de beperking, maar het is essentieel om te blijven praten en proberen te begrijpen wat ze nodig hebben.

Verdiep je in de beperking

Het is een goed idee om meer kennis te verwerven over de beperking waar je in je omgeving mee te maken hebt. Zo kom je ook te weten wat dit inhoudt, wat de fysieke of mentale barrières zijn en hoe je hier het best mee kunt omgaan. Online vind je veel websites terug waar je tal van informatie kan vinden. Wil je persoonlijk informatie ontvangen? Dat kan zeker! Neem contact met Gezinszorg Villers op voor extra informatie.

Je staat er niet alleen voor!

Leven met een beperking is niet altijd simpel. Dit is niet enkel voor de persoon met een handicap maar ook voor de mensen die er mee samen leven. Dit is ook voor jou fysiek en emotioneel uitputtend. Daarom is het essentieel om op tijd zelf om hulp te vragen. Neem pauzes, zoek ondersteuning en overweeg om hulp van professionals in te schakelen wanneer dat nodig is.

Deze professionele hulp moet niet enkel zijn voor jouw dierbare. Deze hulp kan ook voor jezelf zijn. Het is logisch dat je zelf ook moeilijke momenten beleefd. Hulp van een therapeut of psycholoog zoeken is dus zeker geen schande. Zo kan je het allemaal wat beter relativeren.

Plan samen activiteiten

Niks leuker dan samen dingen te doen zoals een wandelingetje in het park of samen naar de dierentuin gaan toch? Laat de beperking hier niet tussenkomen! Plan samen leuke dingen en geniet er samen van. Samen activiteiten doen, heeft heel veel positieve bijwerkingen. Dit versterkt de onderlinge band en zorgt voor een positief effect voor de moraal en eigenwaarde van zowel jezelf als de persoon met een handicap.

Blijf altijd positief

Het kan soms best moeilijk zijn om te zorgen voor iemand met een beperking, maar het kan ook heel fijn en bevredigend zijn. Als je goed communiceert met elkaar, leert over de beperking, goed voor jezelf zorgt en positief denkt, dan kun je een warme en behulpzame omgeving maken. Zo creëer je een omgeving waar jullie samen je goed kunnen voelen. Samen kunnen jullie sterker worden en een leven bouwen vol liefde, begrip en groei. Wij bij Gezinszorg Villers staan altijd klaar om jullie hierbij te helpen.