Thuiswonen met dementie: zorg voor de juiste ondersteuning en hulpmiddelen

De cijfers spreken jammer genoeg voor zich: in Vlaanderen hebben maar liefst zo’n 100.000 mensen dementie. En omdat deze patiënten vroeg of laat de nood zullen hebben aan iemand om voor hen te zorgen, reiken wij je graag de nodige informatie aan. Over een ding zijn we het allemaal eens: de steun van mantelzorgers en ouderenzorg enerzijds, en de beschikbaarheid van de juiste hulpmiddelen anderzijds… die is broodnodig. Wij lichten toe.

Maak gebruik van de beschikbare thuiszorg

We willen allemaal dat mensen met dementie zo lang mogelijk in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hier dagelijks in bijgestaan worden - enerzijds met hulp van vertrouwde mantelzorgers, anderzijds door gebruik te maken van alle vormen van beschikbare gezinszorg.

Vaak merken we op dat familie of vrienden het moeilijk vinden om hulp van ‘onbekenden’ in te roepen wanneer het de zorg voor hun naaste betreft. Ondanks dat we deze aarzeling begrijpen, dringen we er toch op aan om tijdig hulp te zoeken. De correct opgeleide thuishulpen begeleiden tenslotte niet enkel de patiënt, maar ook familie en vrienden. Ook Gezinszorg Villers kan jou hierbij helpen: wij voorzien de geschikte begeleiding voor naasten, zodat zij al dat gewicht niet enkel op hun schouders moeten dragen. Wij zorgen voor zowel mentale als fysieke verlichting - zodat ook jij even adem kan halen. Daarnaast geven we regelmatig advies en handige tips om bepaalde zaken die jij moeilijk vindt te vergemakkelijken.

Met andere woorden: onze beschikbare thuiszorg biedt niet enkel verzorging van de patiënt, maar ook een broodnodig luisterend oor en een stevige schouder om op te leunen voor familie en vrienden. Aarzel dus zeker niet om thuiszorg aan te vragen wanneer je vermoedt daar nood aan te hebben.

Enkele handige tips om onveilige situaties te voorkomen

Wanneer je thuiszorg hebt ingeschakeld, ben je vast al een heel stuk geruster. Maar natuurlijk kan zelfs de beste verzorgende niet 24/24u beschikbaar zijn. Daarom raden we aan om volgende tips op te volgen om de grootste risico’s te voorkomen.

  • Verander niets aan de gekende inrichting in huis.

Je wil ervoor zorgen dat je naaste zich gelukkig, rustig en op zijn/haar gemak voelt. Verander daarom niets aan de gekende inrichting. Op deze manier weet de patiënt waar alles zich bevindt en is de kans kleiner dat hij/zij verward geraakt en zichzelf misschien pijn doet.

  • Hou gevaarlijke materialen buiten handbereik.

Met andere woorden: berg scherpe messen, gevaarlijke vloeistoffen en medicijnen op in een afsluitbare kast.

  • Voorkom ongelukkige valpartijen.

Haal eventuele obstakels weg uit het huis: vermijd losse tapijtjes en spullen die op de grond staan en overweeg de installatie van een hekje voor de trap.

  • Installeer rook- en brandmelders (moesten deze er nog niet zijn).

Je wil er natuurlijk niet over nadenken, maar… voorkomen is beter dan genezen. Het kan immers altijd voorvallen dat er toch iets misloopt. En dan wil je daar natuurlijk meteen van op de hoogte zijn. Kies dus voor kwalitatieve rook- en brandmelders - en slaap op twee oren.

  • Kies voor apparatuur en verlichting die zichzelf uitschakelt.

Iemand die dementeert, die zal er hoogstwaarschijnlijk niet aan denken om het vuur af te zetten of om de verlichting uit te schakelen. Opteer daarom voor slimme apparaten die dit helemaal zelf doen.

Begeleiding bij dementie? Gezinszorg Villers staat je bij. Dag én nacht.

Het is eenvoudig. Jij contacteert ons… en jouw zorg wordt onze zorg. Tot snel!

Meer weten over ouderenzorg?

Neem contact op!

Hoe kunnen wij jou helpen?

Bekijk nog meer van onze thuiszorgdiensten.

Gezinszorg Villers, da's...

  • ouderenzorg
  • kraamzorg
  • gezinshulp
  • huishoudhulp
Mia zegt...
Door de fantastische ouderenzorg van Gezinszorg Villers worden de meest lastige taken in huis overgenomen. Bovendien heb ik altijd aangenaam gezelschap!