Tips en tricks voor kersverse ouders

Het krijgen van een kind is een van de mooiste gebeurtenissen in het leven van een ouder. De weken na de geboorte zijn vaak wel de meest onrustige periodes voor ouders. Slechte nachtrust, een aangepaste dagindeling, meer verantwoordelijkheid, … Dit zijn zaken waar je mee geconfronteerd wordt bij het krijgen van een kind. Hoe pak je dit het beste aan? Wij helpen je graag verder!

Je baby goed verzorgen

Een baby kan je niet verzorgen zoals een groter kind. Met een pasgeboren baby moet je met voorzichtigheid omgaan. Zo is de huid van een baby een stuk gevoeliger dan bij ons. Het is verstandig om zo weinig mogelijk verzorgingsproducten te gebruiken. Deze verzorgingsproducten kunnen best geen chemische stoffen bevatten. Kies dus voor natuurlijke producten.

Bij de verzorging van een baby hoort ook het verzorgen van de luier. Doe dit regelmatig. Wij raden aan om de luier van je baby bij elk eetmoment te verversen en na elke ontlasting. De huid hoef je niet elke keer met een verzorgingsproduct te reinigen. Het is voldoende om dit met water te doen. Het is beter om de billetjes al deppend droog te maken, zonder hard te wrijven.

Voor de kleding van je pasgeboren kind kan je beter kiezen voor kleren die gemakkelijk te wisselen zijn. Hierbij denken we aan hemdjes en body’s. Zorg er ook voor dat ze ruim genoeg zitten en dat vooral de opening aan de hals groot genoeg is. De kleren zullen ook snel vuil worden. Kies daarom voor makkelijk wasbare kleren.

Zorg voor een slaapritme

Een baby heeft nog geen besef van wanneer het dag is en wanneer het nacht is. Ze slapen de eerste maanden natuurlijk ook zowel overdag als ‘s nachts. Een slaapritme creëren voor je baby is dus zeer essentieel zodat hij ook het verschil tussen dag en nacht leert kennen. Dit kan je op verschillende manieren doen.

Enkele voorbeelden zijn telkens je dag op hetzelfde tijdsstip starten met eenzelfde handeling, letten op de vermoeidheidssignalen van je baby, een vaste routine doen samen met je baby voor het slapen en zorgen voor een donkere kamer.

Creëer een band met je kind

Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind dat je zo snel mogelijk begint met het opbouwen van een band met de baby. Veel ouders zijn hier heel onzeker over hoe ze dit het beste aanpakken. Er zijn meerdere manieren om een band op te bouwen met je baby en hoe je deze kan versterken. Enkele ideeën die wij jou graag meegeven, zijn het vasthouden van je kind en communiceren door geluidjes te maken of ertegen te praten.

Je kind zal misschien niet verstaan wat je zegt, maar ze waarderen het wel wanneer je tegen hen praat. Ze worden graag geprikkeld door het geluid van je stem dus het is belangrijk dit veel en regelmatig te doen. Dit versterkt gegarandeerd de band tussen jou en je kind en helpt bij zijn verdere ontwikkeling.

Balans werk-privé

Zorg dat je een goede balans vindt tussen werk en privé. Natuurlijk moet je je taken op je werkplek blijven volbrengen maar je kind mag hier niet onder lijden. Maak samen met je partner een gestructureerd plan op hoe jullie dit gaan aanpakken. Dit kan gaan over wie wanneer vanuit thuis werkt zodat iemand bij de baby blijft, vanaf wanneer je je kind naar de crèche wilt laten gaan, het bijspringen van grootouders,…. Zorg zeker dat je genoeg quality time inplant met je kind zodat je een band kunt opbouwen.

Schakel kraamzorg in

Het is absoluut normaal dat je extra hulp van buitenaf nodig hebt. De werknemers van Gezinszorg Villers helpen jou met plezier verder in de vorm van Kraamzorg. Onze kraamzorg loopt tot 8 weken na de bevalling. Deze periode kan verlengd worden indien nodig. Wij helpen je graag op verschillende vlakken. Dit kan gaan van de verzorging van je kind tot het bijspringen bij huishoudelijke en ondersteunende taken zoals koken, wassen en strijken.