Wat houdt ouderenzorg in?

Ouderenzorg zorgt ervoor dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Dit gebeurt wel met de nodige ondersteuning. Ouderenzorg is dus specifiek bedoeld voor de ouderen die niet alle huishoudelijke en verzorgende taken zelf kunnen uitvoeren.

Ouderenzorg hoeft niet permanent te zijn. Dit kan ook tijdens een revalidatieperiode, ziekte of de periode na een ongeval of ziekenhuisverblijf zijn. De bedoeling van ouderenzorg is met andere woorden de levenskwaliteit van de persoon in kwestie te verbeteren en maximaliseren.

Afbeelding2

Verschillende taken

Wij splitsen ouderenzorg in 3 verschillende categorieën: Verzorgende taken, huishoudelijke taken en ondersteunende taken.

Verzorgende taken
zijn alle taken die onder verzorging van de oudere vallen. Hierbij denken we aan helpen bij het wassen en aankleden, hulp bij eten en drinken en ondersteuning bij het verplaatsen in en uit bed of rolstoel.

Ondersteunende taken
zijn de taken waarbij er niet specifiek zorg wordt uitgevoerd, maar eerder begeleidend zijn zoals mee naar de dokter gaan, begeleiden bij activiteiten enzovoort.

Huishoudelijke taken
zijn de dagdagelijkse taken die je in huis uitvoert zoals koken, wassen, poetsen, naar de winkel gaan voor boodschappen, …

Ontlasten van mantelzorgers

Ouderenzorg is niet enkel om de ouderen te ondersteunen maar ook mantelzorgers te ontlasten. De mantelzorgers zijn vaak familieleden van de oudere die dan voor hem of haar zorgen. Aangezien de mantelzorger vaak ook zelf een eigen werkleven leidt, is het niet altijd evident om de juiste zorg te bieden en er voldoende voor hen te zijn.

Daarnaast vinden mensen het vaak lastig om telkens door zoon of dochter uit de nood geholpen te worden aangezien hun band te nauw is. Daarom is het handig om hiervoor iemand extern in te schakelen.

Afbeelding3

Kwetsbaarheid bestrijden

Oudere mensen zijn sneller vatbaar voor ziektes en hebben ook een lagere weerstand. Een simpele verkoudheid bij een oud persoon kan meer complicaties veroorzaken dan bij een jong persoon. Deze lijn kunnen we ook doortrekken naar zaken zoals eenzaamheid. Ouderen mensen zullen zich in het algemeen sneller eenzaam voelen.

Door regelmatig iemand van ouderenzorg te zien, wordt het gevoel van eenzaamheid bestrijd en gaat hij daar minder kwetsbaar voor zijn.

We kunnen dus concluderen dat ouderenzorg heel bepalend is voor het welzijn van de persoon in kwestie. Het zorgt ervoor dat de levenskwaliteit gemaximaliseerd wordt en dat hij zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Daarnaast is het ook nog eens ontlastend voor de familieleden rondom hem.

Meer weten over onze ouderenzorg? Contacteer ons!

Zit je nog met vragen of bezorgdheden rond ouderenzorg? Blijf er niet mee zitten en maak een vrijblijvende afspraak bij Gezinszorg Villers. Wij vertellen je alles wat je wil weten, loodsen je doorheen het volledige proces en zorgen ervoor dat jij op beide oren kan slapen: voor jouw geliefden wordt er goed gezorgd. Tot snel?

Op zoek naar ondersteuning?

Wij helpen je graag!