Een job als verzorgende bij Villers… hoe werkt dat?

We zouden het je allemaal zelf kunnen vertellen, natuurlijk. Maar we spreken veel liever uit ervaring. Daarom spraken we met een van onze lieve verzorgenden en legden we haar het vuur aan de schenen. Want, ja. Hoe ziet zo’n dag in het leven van een verzorgende bij Villers er eigenlijk uit? Vandaag is de dag dat jij er alles over te weten komt… want Annemie antwoordt met veel enthousiasme op al jullie vragen!

Hoi, Annemie! Vertel eens. Hoe ziet jouw standaard dag eruit?

Goh, dat varieert eigenlijk nogal. Da begint al goe, zegt! (lacht) Algemeen gezien start ik de dag met de verzorging van mijn cliënten. Ik help dan met wassen, aankleden en mooi maken. Daarna doe ik wat huishoudelijke taken, zoals strijken en boodschappen doen. Maar ook koken valt onder mijn takenpakket, net zoals de administratie opnemen - en mijn cliënten naar het ziekenhuis voeren.

Je hebt het misschien al door: we moeten een combinatie van een kameleon én een duizendpoot zijn. Van praktische klusjes, tot de tijd nemen voor een gezellig babbeltje… wij doen het allemaal. We moeten van alle markten thuis zijn - en ons telkens opnieuw kunnen aanpassen aan de wensen van onze cliënten. Logisch, ook: wij worden bij hen thuis uitgenodigd om ervoor te zorgen dat hun dagelijkse leven een beetje ontlast wordt. Dan zou het maar zot zijn dat de klant zich zou moeten aanpassen aan ons, niwaar? (lacht)

Heb je altijd dezelfde cliënten?

Ja, ik wel: ik heb een volledig vast programma. En dat vind ‘k supertof! Alé, begrijp me niet verkeerd. Af en toe gaan vervangen, da’s ook leuk, hoor. Maar met een vast programma heb je een veel duidelijker beeld over hoe je dag er gaat uitzien. Daarnaast krijg je met een vast programma véél meer de kans om een échte band op te bouwen met je cliënten - en dat vind ik ontzettend belangrijk.

Op een week tijd zie ik ongeveer vijf verschillende cliënten, waarvan sommigen maar één keer per week - en anderen meerdere keren per week. Momenteel kom ik thuis bij drie jonge gezinnen en twee bejaarde cliënten.

Hoe zit de verhouding werk-privé in het leven van een verzorgende?

Wel, de positieve verhouding tussen de twee is voor mij één van de “plus”redenen dat ik mijn job zo graag doe! (lacht) Bij Villers heb je tenslotte de keuze tussen heel wat arbeidsritmes, waardoor de kans groot is dat jij met hét perfecte werkschema thuiskomt. Of je nu full-time, part-time, 4/5e - of iets anders - wil doen (afhankelijk van de mogelijkheden binnen jouw thuissituatie)… bij ons kan het allemaal.

Mijn dag is redelijk standaard: ik werk van acht tot twaalf, neem een half uurtje pauze - en werk vervolgens verder van half één tot half vijf. Daarnaast hebben we om de 14 dagen onze wijkwerking om mee in te plannen, maar da’s nooit een probleem voor mij. Sterker zelfs: deze kans om eens bij te kletsen met de collega’s is een moment waar ik altijd ontzettend hard naar uitkijk!

Vaak denken mensen dat het leven van een verzorgende bestaat uit het beantwoorden van last-minute dringende oproepen of noodgevallen. Wel, laat ik degene zijn die jou mag vertellen… Dat soort momenten komt niet zo vaak voor, hoor! (lacht)

Het kan natuurlijk wel eens voorvallen dat een collega uitvalt door ziekte - of dat één van onze cliënten ongelukkig gevallen is. Dan wordt er van ons verwacht dat we snel ter plaatse kunnen zijn. Logisch, ook! Toch valt dit niet veel voor want voor zo'n situaties hebben wij een speciale acute thuiszorgdienst. De verzorgenden van deze dienst komen onmiddellijk ter plaatse wanneer je dringend hulp nodig hebt.

Ouderenzorg herinneringen ophalen

Nog een laatste levensles voor diegenen onder ons die een carrière als verzorgende overwegen?

Zeker weten! Nog meer bij deze job dan bij een andere, telt het motto… klant is koning. We praten hier tenslotte over mensen die op jou steunen, die jouw hulp nodig hebben - of die misschien even de weg kwijt zijn. Ze vragen jou om hen weer op het juiste spoor te zetten. Luister dus ook goed naar de zaken die ze jou vragen en vertellen. Dat verdienen ze!

Merci, Annemie!

Verzorgende met oudere Fientje

Meer weten over ouderenzorg?

Neem contact op!

Hoe kunnen wij jou helpen?

Bekijk al onze thuiszorgdiensten.

Gezinszorg Villers, da's...

  • ouderenzorg
  • kraamzorg
  • gezinshulp
  • huishoudhulp
Fientje zegt...
Wij gaan op zoek naar de persoon achter de dementie. Waar houden ze van en waar halen ze energie uit? Da’s het allerbelangrijkste om hen goed te kunnen helpen.”