Bejaardenzorg aan huis: hoe werkt dat?

Sommige mensen blijven fit en gezond tot op hoge leeftijd, anderen vragen misschien net dat beetje meer zorg. En wanneer dat het geval is, bij één van je ouders, bijvoorbeeld, is het belangrijk om na te denken over een oplossing die zowel voor kind als ouder goed aanvoelt. Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor een rust- en verzorgingstehuis, maar veel mensen blijven toch het liefst zo lang mogelijk thuis. Niet heel gek: je eigen vertrouwde omgeving schenkt meer rust en comfort op hogere leeftijd dan een onbekende plek dat doet.

Wanneer je dus beslist om je ouder(s) thuis te laten wonen, is het belangrijk om het nodige onderzoek te doen naar bejaardenzorg of thuiszorg: zeker wanneer jij niet genoeg tijd hebt om fulltime mantelzorger te worden, is externe hulp aangewezen. En daar vertellen we je vandaag wat meer over. Na het lezen nog vragen? Eén adres!

Bejaardenzorg aan huis: hoe zit dat praktisch?

Wanneer je ervoor kiest om iemand onbekend voor je geliefde te laten zorgen, wil je natuurlijk weten hoe dat allemaal praktisch in zijn werk gaat. En om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op deze ingrijpende verandering, vertellen wij je in deze blog alles wat je weten moet. Erna toch nog vragen? Dan beantwoorden wij deze graag tijdens een eerste kennismaking.

Wanneer en om hoe laat?

Jouw verzorgende komt langs tussen 8u ‘s morgens en 20u ‘s avonds, en steeds per blokken van twee of vier uur: dat kiezen jullie helemaal zelf. Ook ‘s nachts hulp nodig? Geen probleem: laat het ons weten en dan komen we ook tussen 22u en 7u langs. Daarnaast kan jij ook in het weekend en op feestdagen op beide oren slapen: ook dan zijn we bereikbaar.

Hoeveel kost dat?

Dat kunnen we je in deze blog niet concreet zeggen, en dat is goed nieuws! Jouw kostenplaatje wordt tenslotte door een maatschappelijk werker berekend, op basis van inkomen en de graad van hulpbehoevendheid. Of, met andere woorden, jij zal nooit iets moeten betalen wat je niet kan. Zo zorgen we er samen voor dat de nodige zorg voor iedereen bereikbaar is.

Verzorgende leest voor

Wat voor takenpakket valt er onder bejaardenzorg?

We delen onze ouderenzorg standaard op in drie delen: verzorgende taken, huishoudelijke taken en ondersteunende taken. Zo zorgen we ervoor dat de zorgbehoevende in kwestie op alle gebieden ondersteund wordt - en op deze manier zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.

Onder verzorgende taken vallen, onder andere maar niet alleen: hulp bij wassen en aankleden, ondersteuning bij het verplaatsen in en uit bed of rolstoel, hulp bij eten en drinken en algemene persoonlijke verzorging. Staat jouw nood hier niet tussen? Aarzel niet om het ons te vertellen wanneer we ons komen voorstellen. De kans is groot dat we je er alsnog mee kunnen helpen!

Onder huishoudelijke taken vallen zaken zoals was en strijk, boodschappen, koken, klein verstelwerk en poetsen (maximaal 50% van de beschikbare tijd en in combinatie met andere taken).

En onder ondersteunende zaken mag je rekenen op zaken zoals de begeleiding naar doktersconsultaties, begeleiding bij ontspanningsactiviteiten en het mee opnemen van zorg voor een zorgbehoevende partner.

En, nogmaals: deze opsomming dient om jou een algemeen beeld te geven van de zaken die wij voor jou kunnen opnemen - maar dient niet gezien te worden als een beperking. Elke persoon heeft nood aan andere zaken - en wij stellen ons altijd flexibel op, met het comfort van onze cliënt op de eerste plaats. Ga dus zeker met ons in gesprek, vertel ons waar je nood aan hebt - en dan komen wij met een zorgplan op maat. Klinkt goed, toch?

Verzorgster helpt met breien

Laat je geruststellen door enkele getuigenissen…

We kunnen je natuurlijk blijven bombarderen met informatie en beloftes, maar wij geloven erin dat acties luider spreken dan woorden. Daarom legden we ons oor te luister bij enkele van onze liefste en warmste cliënten. Want wat vinden zij nu zélf van onze huishoudelijke hulp voor ouderen?

Zo deden onder andere Antoine (die zichzelf de ‘trouwste fan van onze ouderenzorg’ noemt) en Fientje (een 93-jarige kampioen die 2 à 3 dagen in de week van onze zorg geniet) met veel liefde hun verhaal…

Verzorgster met vrouw

Waarom kies jij voor bejaardenzorg aan huis?

Wanneer je kiest voor ouderenzorg aan huis, kies je voor heel wat meer rust en comfort. Niet alleen voor jouw geliefde, die kan blijven wonen waar die het kent, maar ook voor jou. Jij kan nu tenslotte met een gerust gemoed ook wat tijd nemen voor jezelf en je eigen familie, zonder alle extra zorgtaken ook nog eens zelf te moeten opnemen. Mantelzorger zijn, da’s iets nobel - maar ook iets heel erg zwaar. Een externe partij inschakelen die jou daarin bijstaat, is dus een gezonde beslissing die zal zorgen voor een langetermijnoplossing die werkt voor alle partijen.

Daarnaast is het bewezen dat mensen het langst gelukkig en gezond blijven in hun eigen vertrouwde omgeving, waar ze blindelings kunnen rondwandelen. In een rusthuis moeten ze veel nieuwe zaken leren - én verdwijnt er een groot deel van hun zelfstandigheid, wat ervoor kan zorgen dat ze sneller achteruitgaan dan thuis het geval zou zijn. Bejaardenzorg aan huis, voor zolang dat kan, is dus een wijze en gezonde beslissing die nog voor vele extra jaren geluk en rust kan zorgen. Dat beloven we!

Verzorgster zit bij vrouw

Meer weten over onze bejaardenzorg? Contacteer ons!

Zit je nog met vragen of bezorgdheden rond ouderenzorg? Blijf er niet mee zitten en maak een vrijblijvende afspraak bij Gezinszorg Villers. Wij vertellen je alles wat je wil weten, loodsen je doorheen het volledige proces en zorgen ervoor dat jij op beide oren kan slapen: voor jouw geliefden wordt er goed gezorgd. Tot snel?

Op zoek naar ondersteuning?

Wij helpen graag!